Van Bollywood tot de Ganges.....
Door: Karlijn
Blijf op de hoogte en volg Karlijn
22 December 2007 | India, Vāranāsi
Hallo!!
Hier weer een verhaaltje vanuit het warme,heilige Varanasi aan de smerige Ganges!
De heiligste stad van de hindoes is wat opgeruimder dan dat we tot nu toe gezien hebben in de grote steden, maar beeld je geen schoon straatbeeld in! ;)
Maar over deze aparte, wonderlijke en heilige stad straks meer! Eerst even een samenvatting van de afgelopen dagen, want deze zijn ook zeker de moeite waard!!
16-12-07
Om 9.00 uur aangereden vanuit Pushkar naar Jaipur,de Pink City en de hoofdstad van provincie Rajasthan.
Een leuk programma vandaag! Iets totaal anders dan wat we gewent zijn de afgelopen weken. We gaan lekker westers doen namelijk: Naar de Mac Donalds en de Bios! ;)
In Jaipur zit namelijk de mooiste bioscoop, hebben we ons laten vertellen, en wat is immers India zonder Bollywoodfilm??
Zodoende om 17.00 uur bij de Mac gaan eten en 17.30 uur naar de Bios!!
Echt prachtig!! Een hele sjieke binnenhal met lounge rooms, en natuurlijk veeeel popcorn en ander lekkers!
Beetje maf, om dit te zien in India!
Het was er super druk, in de zaal zaten ongeveer 1500 hindoes!! We gingen naar Bollywood film: Aaja Nachle, DE film van dit moment! Voornamelijk hindi gesproken en af en toe wat engelse zinnen, maar het was goed te volgen! Veel muziek en dans in de film, erg leuk!
Wat ze zeggen over een bioscoop bezoek valt mee, er wordt niet echt gedanst of gezongen door het publiek, maar wel af en toe gefloten en mobieltjes worden gewoon opgenomen!! Het is dus wel een drukte in de zaal, en ook alle leeftijden zijn welkom! Jong en oud heeft echt een avondje uit, al is het wel voor de rijkere Indiers. Het duurste kaartje kost namelijk maar liefst 90 ruppee, wat wel 1,50 euro is haha. Maar een kapitaal voor de arme Indiers!! Iedereen heeft z`n beste sari aan, en ook de mannen zien er tip top uit!
Een leuk avondje uit dus voor ons!!
Wij zagen er waarschijnlijkst het slechtst gekleed uit met onze backpack broeken en vesten!! ;)
17-12-07
Vandaag een City Tour gemaakt door Jaipur. In 1876 is heel de stad roze geverft voor de komst van de Prins uit Wales. Roze staat namelijk voor gastvrijheid.
Tijdens de city tour het Amberfort, het City Palace en de Hawa Mahal (Paleis der winden) bezocht!
Een leuke stadstour met veel geschiedenis over Jaipur en India. Vooral veel te weten gekomen over de Maharaja`s die in die tijd heerste in India! Dit zijn de koningen die je vaak ziet in sprookjes met z`n harem!
Deze Maharaja`s hebben tot 1960 de macht gehad in India, en pas vanaf toen heeft India een regering gekregen. Het land is dus nog steeds erg in ontwikkeling, al vinden wij dat we meer dan 200 jaar terug in de tijd zijn hier in India!! Ze lopen echt erg achter, en het is een echt ontwikkelingsland! Wij vragen ons steeds meer af, of het ooit nog wel goed komt met dit land, want de hygiene is ver te zoeken!! Maar goed...
Al bij al een leuke stad en veel gedaan.
Op naar Agra, naar 1 van de 7 wereld wonderen. Namelijk: De Taj Mahal!!
18-12-07
Op naar Agra. Agra is groot en rommelig.
Geen mooie stad, vind ik persoonlijk. Veel verkeer op straat, al is dit voor ons normaal geworden, maar ook wat zatlappen. Ze liggen hier onderhand midden op de weg en zijn echt half dood zoals ze eruit zien! Maarja we wennen al behoorlijk hier, dus hup, gewoon eroverheen stappen en verder lopen! haha.
Dit net zo bij de koeien, apen, bedelende kinderen en alles wat nog meer op de weg zit! Gewoon ontwijken en weer verder gaan! We lachen wat af s`avonds als we eraan terug denken wat voor vreemde dingen we nu weer hebben gezien!
Volgens Erna en Arno kan ik nu overal backpacken in Azie, want ik kan er zo goed tegen!
Ook hun vinden het een vreemd land, en hebben nog nooit zoiets gezien als India!
Je haat het of je houdt ervan, zeggen ze...Maar wij zijn er nog niet zo goed uit...We haten het niet, maar houden van is toch ook wel een erg groot woord! ;)
Maarrr....Indrukwekkend is het zeker, en vervelen doet het nooit!
Vandaag niet zoveel gedaan, ff lekker gerelaxt wat je ook goed moet doen hier, want af en toe komt er toch even een Delhi Belly opzetten, al is dit na een dag bananen en wit brood eten wel weer over! Het is toch een vies land en je kunt niet altijd in de keuken kijken, wat maar goed is ook denk ik ;) En ook is het echte indiaase eten ontzettend spicy, voor mij soms echt TE! Dus ik eet veel rijst met weinig curry...Maar je ontkomt hier niet aan af en toe wat buikkrampen en diarree...Maar we hebben er nog niets voor hoeven missen, dus als het bij dit blijft tekenen wij ervoor!!
Ook geeft de smog aan het eind van de dag wat hoofdpijn, maar ik heb hier vooral last van gehad in de grote steden.. Met onze gezondheid zit het dus wel snor, op wat kleine ongemakjes na!
19-12-07
Vandaag staat het Agrafort en de wereldberoemde Taj Mahal op het programma! Leuk, ik heb er zin in!
S` morgens begon iets minder leuk. Onze taxichauffeur Tara doet moeilijk. Hij zegt problemen te hebben en nu weg te moeten. Een andere chauffeur is geregeld voor ons, volgens hem.
Tara is een verhaal apart, nog niet eerder vermeld hier op de weblog. Tara is lui, verslaapt zich en des te langer hij met ons weg is, des te meer denkt meneer uit te kunnen maken wanneer we aanrijden en wat we gaan bezoeken. Het is een eigenwijs mannetje!! Heeft geen vrouw zegt ie want: No wife good life, is tijdens onze trip steeds zijn motto!
Maar goed, hij zegt weg te moeten voor problemen, wat deze problemen inhouden wil hij niet zeggen...
We hadden het onderhand wel gehad met hem, dus hebben hem maar laten gaan, wel zonder fooi, waar hij ontzettend kwaad over was!!
Nieuwe taxichauffeur was heel aardig gelukkig, en vertelde ons dat Tara weg moest omdat zijn vrouw in het ziekenhuis lag!!!????????
No wife, good life was toch zijn motto!!!??
Naja, indiers zijn sowieso niet op hun woord te vertrouwen, dus we zullen nooit meer achter de waarheid komen.
Volgens onze nieuwe taxichauffeur was Tara maar een Crazy Man....Dat zal het hem dan wel zijn....
Op naar het Agra fort. Mooi groot, zandsteen rood fort. Maar wat een smog in de vroege ochtend!! Pfff je kon niet veel zien, dat was wel jammer.
En toen: Op naar de Taj Mahal!! :D
Om 14.00 uur schijnt de beste tijd de zijn om hem te bezoeken, dan komt de Taj Mahal het beste uit in het zonlicht, en is de smog weg getrokken. Dit dus maar gedaan!
Wat een drukte! Veel Indiers en hier eindelijk ook wat blanke toeristen!
De Taj Mahal is echt Super!! Zo mooi! Mooi wit tegen de strak blauwe lucht!! Inderdaad echt een wereldwonder!! Het mooiste gebouw wat ik tot nu toe heb gezien! Leuke foto`s gemaakt!
)m 17.00 uur op naar het treinstation (Tundla) van Agra,
want we gaan met de nachttrein naar Varanasi!!
Eenmaal daar aangekomen vloog de schrik ons bijna om het hart ;) Wat een zooi!!!!!!!! Ik heb me dood gelachen, wist niet dat iets zooooooo smerig kon zijn!! Het station zelf zat vol met duizende vogels, die je vol schijten (Gelukkig was alleen Erna weer de klos ;)) en de wachtruimte was een drama!! En dan, natuurlijk, moet je plassen!! Altijd op het verkeerde moment.
Ik dus maar naar de openbare wc gegaan...Ooooh wat een ellende, de stront zat onderhand tot aant plafond...hmmm geen goed idee...Dan maar in de was ruimte he! ;) Die lag ook wel vol met plas, maar daar was de stank iig nog een beetje "normaal" Dus hup, broek omlaag en niet meer nadenken!!
Heb me voorgenomen dat ik de volgende keer ga proberen met plastuitje te plassen!!
Daar zaten we dan, 2 uur in die vieze wachtruimte.....We hebben het hele kerstspel maar bij elkaar verzonnen!! Dat ging makkelijk! Veel toddenboeren, dus veeeeel herders!! En Maria en de 3 koningen met tulbanden hadden we ook zo gevonden!! haha. Leuk tijdverdrijf, en tja....In India moet je toch altijd blijven lachen, anders hou je het hier niet vol!
Om 20.15 uur dan eindelijk naar de stationshal, naar spoor 3. Weer die verrekte vogels!! Maar we hadden al gauw leuke mensen ontmoet. 2 vrouwen uit California USA. Zij wisten gelukkig hoe de treinen een beetje werken. Na even goed navragen hadden we de juiste trein gevonden naar Varanasi, en de juiste Coupee. Een 4 persoons sleeper, met een gordijntje ervoor, nog best te doen na onze ervaringen op het station...Wel wat kleine kakkerlakken, maarja...
Na een flinke borrel, cola met rum, ben ik maar boven in mijn bedje gekropen, met kleren en schoenen aan...Kleren uitdoen leek me niet zo`n goed idee met al die beestjes!! Dus hup, mijn oordoppen in en oogmasker op en slapen maar....ahum...slapen ging niet echt, dus heb maar mp3 geluisterd tot ik in slaap viel...1,5 uur geslapen totaal, maar gelukkig toch wel fit. Daar waren we dan: In Varanasi, de heilige stad van de Hindoes!!
20-12-07/ 21-12-07
Varanasi is mooi en eigenlijk best schoon, ondanks dat het een grote stad is vol met gekke dingen!!
We zijn vandaag gaan kijken naar de Burning Ghat`s, oftewel de lijkverbrandingen aan de ganges! Erg indrukwekkend, en persoonlijk vond ik het nogal bizar en horrorachtig!!
Je ziet dus echt gewoon een lijk liggen, die op de brandstapel wordt gegooid, en dan ritueel wordt verbrand!! De rijkere indiers hebben veel hout en veel kleren om de dode mee in te pakken, de armere hebben minder hout en geen tot weinig kleren voor de dode....
Dit alles doen ze dus aan de rand van de ganges, en voordat ze het lijk verbranden moet het nog ondergedompelt worden in de ganges...
6 soorten mensen verbranden ze niet: Zwangere vrouwen, kinderen/baby`s, mensen die zijn gebeten door een slang,mensen die de pokken hebben,priesters,en lepra patienten. Deze worden aan een steen gebonden en zo de ganges in gegooid!!! Dit omdat ze dan al verlost zijn van alles en klaar zijn reincarnatie plaats kan vinden.
Tegen de avond een boottocht over de ganges om naar een ceremonie te kijken!! Mooi al die offers op het water, en al die drijvende lampjes op de ganges!! Wel een beetje eng hoor, zo in een bootje over die vieze ganges!! Ik zou er toch niet graag invallen!! Maar goed, zoals met alles in India: Niet teveel over nadenken, en gewoon doen!!
Na een mooie boottocht meteen naar bed, want s` morgens om 4.45 uur opstaan voor weer een boottocht over de ganges! Maar dan gaan we kijken naar de badrituelen etc van de Holy man`s en gewone indiers.
Ook dit was weer een mooie en indrukwekkende tocht!! Veel foto`s gemaakt, en het blijft apart dat die indiers zo begaan zijn met dat vieze ganges water!! De een stookt lijken op en gooit het as in de ganges, de ander doet de was erin, zwemt erin, drinkt ervan en ga zo maar door!! Echt raar!! Vreemd volk hoor, die indiers!!
Vandaag ook nog wat tempeltjes bezocht.Leuke tempeltour!
En nu zit ik dus in een internetcafe in het nieuwe centrum van Varanasi!! Net naar een grote Shopping Mall geweest, en wat met een fietstaxi (riksja) rondgereden. Vandaag dus een lekker rustig dagje! We hebben net in die luxe shopping mall 3 kerstmutsen kunnen scoren! haha Zo hebben we toch nog een beetje een kerstgevoel!
Want morgen gaan we met de trein naar Khajurao,naar de erotische tempels!
Daar vieren we kerst, voor zover dit hier te vieren valt!!
Maar met onze kerstmutsen op, zal dit wel lukken ;)
Ik ga stoppen want ik heb genoeg verteld!!
Iedereen: Heeeeeeeeeeeeeele fijne kerstdagen toegewenst!!!!
En Sofie: heeeel veel beterschap zodat je na kerst lekker naar Parijs toe kunt!!
Ps. We hebben wat problemen met foto`s plaatsen....De geheugenkaart van Erna en Arno is namelijk geblokkeerd in een internetcafe!! Met die kaart kunnen ze geen foto`s meer maken...We durven dus niet meer zo goed onze kaart hier in de computer te stoppen...Vandaar dat er geen foto`s meer op staan...We gaan het nog 1x proberen...
xxxx Karlijn
16-12-07
Zodoende om 17.00 uur bij de Mac gaan eten en 17.30 uur naar de Bios!!
Beetje maf, om dit te zien in India!
Een leuk avondje uit dus voor ons!!
17-12-07
Al bij al een leuke stad en veel gedaan.
Op naar Agra, naar 1 van de 7 wereld wonderen. Namelijk: De Taj Mahal!!
18-12-07
Op naar Agra. Agra is groot en rommelig.
Maarrr....Indrukwekkend is het zeker, en vervelen doet het nooit!
19-12-07
No wife, good life was toch zijn motto!!!??
En toen: Op naar de Taj Mahal!! :D
Wat een drukte! Veel Indiers en hier eindelijk ook wat blanke toeristen!
)m 17.00 uur op naar het treinstation (Tundla) van Agra,
want we gaan met de nachttrein naar Varanasi!!
20-12-07/ 21-12-07
Vandaag ook nog wat tempeltjes bezocht.Leuke tempeltour!
Want morgen gaan we met de trein naar Khajurao,naar de erotische tempels!
Daar vieren we kerst, voor zover dit hier te vieren valt!!
Maar met onze kerstmutsen op, zal dit wel lukken ;)
Ik ga stoppen want ik heb genoeg verteld!!
Iedereen: Heeeeeeeeeeeeeele fijne kerstdagen toegewenst!!!!
xxxx Karlijn
22 December 2007 - 10:53
Mama:
heb net nog even met je op msn gesproken dus ik weet dat het ondanks de viezigheid nog goed met jullie gaat al kan je dat bijna niet meer geloven na het lezen van je verhaal.Wel geweldig en maar goed dat je nog zo vaak er lol om kunt hebben. Relativeren noemen ze zoiets,maar dat lukt je wel. Geef je ogen goed de kost en tot ziens.
22 December 2007 - 11:00
Carlo:
Hey Klijtje!
Weer een ongeloofelijk verhaal! Foto's zal ik zo bekijken, maar hier zullen ongetwijfeld ook weer aparte en mooie plaatjes tussen zitten.
Ook een fijne kerstdagen (voor zover je die "viert") en een goed 2008!
Groetjes X Carlo -
22 December 2007 - 11:18
Aniek:
Fijn weer wat te horen/lezen van jullie.
Ook jullie fijne kerstdagen!!!!!!
Groetjes van ons alle drie -
22 December 2007 - 12:53
Bert En Alda:
Jullie zien veel bijzondere dingen en hoe het leven er aan toe gaat daar in India. En je bent erg goed in het beschrijven dit alles.
Fijne kerstdagen en een spetterend 2008 voor jullie alle 3. -
22 December 2007 - 14:09
Ruben:
Hee karlijn,
Zo te lezen zitten jullie daar niet stil! Alweer een leuk verhaal om te lezen. Nog 2 daagjes en ik ben klaar met mijn stage in Amsterdam en dan 2 weken vriJ!!!!
Fijne feestdagen daar en een gelukkig 2008!
xx -
22 December 2007 - 14:40
Dianne En Jos:
Ha Karlijn,Erna en arno
Geweldig wat jullie allemaal meemaken!!!
Zal een mooi gezicht zijn ,jullie met je rode mutsen, ha,ha
We printen alles weer voor Opa en Oma,dan
blijven ze op de hoogte.
Jullie ook fijne kerstdagen,
Heel veel groetjes van ons allemaal!
Dianne
22 December 2007 - 14:54
Chantal:
Hee Klijn!
Wat een super verhaal weer!
Fijn om te horen dat alles zo goed gaat met jullie en dat het echt allemaal een hele ervaring is! Ben weer benieuwd naar de foto´s!
Maak er toch maar een fijne kerst van en nog heel veel plezier!
xx -
22 December 2007 - 16:35
Stefan:
Mooi verhaaltje weer Klijntje! Ongelooflijk wat een zooi als je dat zo leest!
Alvast heeele fijne feestdagen voor zover dat voor jullie ook geldt ;) en tot je volgende story!
Xxx Stefan -
22 December 2007 - 17:18
Joost:
hey klijntje!
Weer een mooi verhaaltje.
Zo te horen hebben jullie het nog steeds prima naar jullie zin.
Ik ben benieuwd naar de foto's.
Alvast fijne feestdagen en een gelukkig 2008 voor jullie 3. -
22 December 2007 - 18:14
Jaap:
Hmmm... Hoe dat zit met die Indiër van je snap ik nog steeds niet... Maar als je al zo'n ervaren backpacker bent neem je me vast en zeker mee om me aan hem voor te stellen :-P -
22 December 2007 - 19:54
Paul, Renie En Kids:
Ha Karlijn,
Gezellig was dat chatten vanmiddag, hebben we lekker even bij kunnen kletsen.
Wij wensen jullie alvast fijne "kerstdagen "voor zover dat daar gevierd wordt.En ook alvast een bijzondere jaarwisseling toe. Wij vertrekken morgen naar het koude Tjechië, dus kunnen we even jullie reisverslagen niet volgen. Maar als we 1 januarie terugkomen zullen we er even voor gaan zitten om alles toch weer in te halen.
Veel groetjes van ons allemaal, doeiiiiiiiiii -
23 December 2007 - 12:37
Leon (De Leste):
Eindelijk vakantie en tijd om eens een bezoekje aan je site te brengen.
De verhalen zijn al indrukwekkend om te lezen laat staan om ze meegemaakt te hebben. Je zou het bijna niet begrijpen dat je toch nog veel lol hebt in die smerige steden en rare gewoontes. Maar ik had al van Sofie begrepen dat je een echte avonturier was. Je bent straks dan ook weer een hele ervaring rijker.
Geniet er dus nog maar van en alvast fijne feestdagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar!!!!
Grooeten, Leon -
23 December 2007 - 17:04
Evelyne:
He Karlijn,
Goed om te horen dat het nog steeds allemaal goed gaat daarzo! Het klinkt allemaal erg ongelofelijk & ondanks dat het me van de ene kant super lijkt om allemaal mee te maken....is het van de andere kant maar goed dat ik hier op mijn luxe gat zit! ;) Lijkenverbranding, ratten & stront aan het plafond!? Uganda is volgens mij hemels, vergeleken bij India. Het enige wat ik herken uit je verhalen zijn de bananen, rijst, wit brood & diarree en buikkrampen haha.
Het is in ieder geval vakantie & bijna kerst nu, dus ff rust. Was ook wel nodig trouwens. Poe poe, wat een drukte in deze tijd. Het lijkt soms wel alsof mensen alleen met kerst eten & de rest van het jaar verhongeren, zo druk is het overal!
Voor jullie een fijne kerst & geniet ervan! Een kerstmuts tussen de tulbanden zal haast niet opvallen! ;)
Liefs, Evelyne -
23 December 2007 - 17:20
Mijntje:
heee, nou mn nachten zijn begonnen! nog 4 en dan ben ik bijna een week vrij! Heb dr echt zin in. Jij hele fijne feestdagen in het verre india! En tot volgend jaar!! Dikke knuffel Willemijn -
23 December 2007 - 18:16
Kristy R.:
haa karlijntje,
weer een mooi verhaaltje,. ik lees wel dat je het daar naar je zin hebt. je beleefd veel!! mooi om dat te lezen.
Ik ben benieuwd naar de foto's..
xxx, Kristy R. -
24 December 2007 - 09:43
Tante Corry En Rien:
Nou Nou het zijn me de belevenissen wel als ik alles zo eens doorlees en vooral dat verblijf op het treinstation,maar ja het is eenmaal niet anders maar nu zie je ook werkelijk dat er nog een andere wereld bestaat zoals al die luxe van ons.Maar goed, wij wensen jullie van achter onze kerstkalkoen ook een prettig kertfeest en een Happy New Year en een fijne voorzettig van de vakantiereis
groetjes, en tot op het feest van je OPA
tante Corry en IK -
26 December 2007 - 11:22
Wijbrand:
Ik krijg gewoon de kriebels als ik jouw verhalen lees. Het lijkt me een geweldig land vol avontuur. Maar ja, eerst Down Under "lekker" gecivaliseerd met de MacDonald om de hoek, nog 3 nachtjes! We zullen op jullie drinken op New Years Eve in Melbourne. -
26 December 2007 - 14:09
Yvon:
Hey schatje,
Leuk je verhaaltje weer te lezen :)
Hele fijne kerstdagen :)
En dan zien we ons snel weer!!
Xje! -
26 December 2007 - 14:20
Kristy:
Heeyy meid!
Weer een mooi verhaal!
Echt super tof wat jullie allemaal mee maken daar!!
Nog hele fijne kerstdagen en een gelukkig 2008! Tot je volgende verhaaltje!Ben benieuwd naar de foto's !:)
xxx Kristy -
26 December 2007 - 18:33
Tijn:
ha karlijn!
goed te horen dat alles goed daar is, wat een andere wereld zeg
Héél veel plezier daar nog en geniet ervan
x Tijn -
27 December 2007 - 16:17
Marian:
Ha wereldreiziger,
je maakt het daar wel, zo te lezen. Leuk om jullie belevenissen te volgen.
Het begint steeds meer te kriebelen om het zelf ook eens met eigen ogen te zien. Ben benieuwd naar de life-verhalen en foto's.
Geniet er van, nog veel plezier.
En alvast een HEEEEEEL goed begin van 2008.
Marian -
28 December 2007 - 13:30
Kristy R. :
Haa Karlijn,
weer een fantasties mooi verhaal. echt heel leuk om te lezen, wat je allemaal mee maakt daar:)...
Ik lees wel dat je het daar naar je zin hebt. en de feestdagen een beetje door gekomen? zover je het daar gevierd hebt?
Ik spreek je nog wel een keer, hoop ik
xxx, Kristy R. -
28 December 2007 - 14:04
Fleur:
Hey meissie,
Nou jij hebt wat mee gemaakt zeg!!
Wel een fijne kerst daar gehad.
Hoop dat je nog veel mee zult maken maar aan je verhalen zal dat wel gebeuren.
Bij deze alvast een geweldig nieuwjaar en tot sne!!
Dikke kus fleur