Rajasthan!! - Reisverslag uit Jodhpur, India van Karlijn Enden - WaarBenJij.nu Rajasthan!! - Reisverslag uit Jodhpur, India van Karlijn Enden - WaarBenJij.nu

Rajasthan!!

Door: Karlijn

Blijf op de hoogte en volg Karlijn

10 December 2007 | India, Jodhpur

Hallo allemaal,

Hier weer een berichtje vanuit het warme, drukke maar geweldige India!
Op dit moment zitten we in Jodhpur, maar daarover straks meer. Ik zal proberen
zo kort mogelijk iets te vertellen over de afgelopen dagen, al zal dit niet mee vallen, want wat maken wij veel mee hier!! Je valt van de ene verbazing in de andere, en ja pap, alles is veel viezer, drukker en chaotischer dan Bangkok!! Zelfs Erna en Arno hebben dit zo nog nooit eerder mee gemaakt, dus dan weet je genoeg denk ik ;)

5-12-07
Vandaag om 5.30 uur opgestaan om alles te regelen bij het toeristenoffice voor 14 dagen Rajasthan! Om 7.00 uur aangereden met onze chauffeur: Tara. Hij zal ons de komende 14 dagen alles laten zien van het mooie Rajasthan.
We laten Delhi achter ons, en beginnen aan een autorit van ongeveer 11 uur.
Al snel veranderd het landschap van een overvol,vuil en druk Delhi naar een soort woestijn/steppe landschap. Onderweg komen we vanalles tegen! Overvolle tuktuks, koeien (uiteraard)honden,buffels,bokken,geiten,kamelenkarren en ga zo maar door. De mensen die we tegen komen zijn arm, hebben todden aan en wonen in lemen huizen met een dak van stro! Het is net Afrika!! Kinderen spelen met fietsenbanden langs het spoor en er staan woningen gemaakt van een plastic zak midden op de vuilnisbelt! Echt heel onwerkelijk om dat met eigen ogen te zien. Het lijkt wel een film!
Vrouwen komen voorbij met een waterkruik op hun hoofd, waarschijnlijk uren gelopen voor wat drinkwater. En dan te bedenken dat wij in een taxi zitten met een dvd scherm!!(wat wij overigens niet wisten, erg grappig toen Tara dit onderweg ineens te voorschijn toverde!)
Niet te geloven...India is echt het land van de tegenstellingen! Bizar gewoon!
Maarja, dit moet je maar van je afzetten....
Onderweg nog wat mooie dieren gezien, o.a. een kudde Antilopen!!

Onderweg even een stop gemaakt in een dorpje en toen op naar Bikaner! Daar kwamen we om 18.30 uur aan. Een mooi hotel en lekker geslapen na deze indrukwekkende dag....

6-12-07
om 7.00 uur opgestaan want vandaag stond de rattentempel op het programma! Om 9.00 uur waren we daar. Best wel spannend, want ik had Weg met BNN gezien, en dat beloofde niet veel goeds!! ;) Toch maar naar binnen gegaan, op blote voeten!! Wat een grap, toen we zagen dat alle lokale op hun sokken rond liepen!! Hadden wij even pech...
Na toch een uur rond gelopen te hebben op blote voeten tussen de ratten, vonden we het wel weer mooi geweest! Het was er best vies, met al die rattenpoep en dat eten op de grond! Niet te snappen dat de mensen hier dat beest zo vereren dat ze zelfs de grond kussen! Gek volk, die Indiers...
Na een paleis bezocht te hebben, begonnen we om 15.30 uur aan een tuktuk tocht door Bikaner! We waren blij dat we in een tuktuk zaten, want het was weer erg smerig en chaotisch allemaal! We reden met die oude tuktuk dwars over de bazaar(lokale markt)door smalle steegjes en kleine shopjes!Het stonk er behoorlijk want er was een open riool! Kinderen zitten daar gewoon zonder schaamte boven te poepen...erg apart weer.Hoewel het wel went hier in India..Maar het is en blijft wel een gek land...Overal ligt rotzooi, en wij doen er nu maar net zo hard aan mee. Eerst bewaarde we onze papiertjes en colaflesjes nog netjes in de taxi, totdat we erachter kwamen dat Tara ze ook gewoon buiten op straat gooide! Nu doen wij het ook maar op de Indian Way ;) Alle zooi gewoon uit de auto gooien of wegschoppen, we lachen ons dood! En de taxichauf...Die vind het niet meer dan normaal!

Na nog een wat Haveli`s( hele grote fraaien huizen van rijke zakenlieden,van de zijdenroute)en hindoetempels was de dag alweer om, en zijn we lekker gaan eten in het hotel! ( Eten gaat hier wonder boven wonder nog steeds goed! Ik heb 2 dagen wat last van mijn buik gehad, maar niet erg...Denk door het spicy eten, want wat gooien ze er hier veel kruiden in!!)

7-12-07
Vandaag om 9.00 uur aangereden vanuit Bikaner naar Khuri,ongeveer 360 km!
Khuri is een klein dorpje aan de rand van de Thar woestijn. De Thar woestijn loopt van India naar Pakistan.
Na ongeveer 7 uur rijden kwamen we aan in Khuri om 15.30 uur.
Het dorp bestaan uit lemen hutjes van stro, en ons resort zag er net zo uit! Erg mooi! Om 16.30 uur begonnen aan een kleine kameelsafari. Zonsondergang spotten in de zandduinen van de Thar woestijn, en meteen een voorproefje voor morgen: 20 km de woestijn in op kameel!!
Het kameel rijden valt best mee! Met opstaan is het even goed achterover leunen, maar het ging heel goed!

Na een lekker diner in ons resort op tijd naar bed, zodat we uitgeslapen zouden zijn voor de grote tocht door de Thar woestijn.

8-12-07
Daar gingen we dan, om 9.30 uur zaten we op de kameel! Erna en ik nog wel alleen! Want we hadden maar 1 kamelenman bij ons! Na wat gehobbel kwamen we aan in een ander dorpje, waar we een 2e kamelenman oppikte. Er kwamen meteen een hoop kinderen aan die we snoepjes gaven en even lieten luisteren naar mijn liedjes op de MP3 speler. Erg grappig!
Na 1,5 uur gehobbelt te hebben op de kameel hadden we een stop. De kamelenmannen gingen voor ons een lunch voorbereiden, en wij konden lekker relaxen in de schaduw van een boom. Het was er goed warm!
Na een lange stop van eten en relaxen op naar onze slaapplaats! Onderweg veel dieren gezien! Arend, antilopes, woestijnvos,mooie vogels en grote torren.
Na 1,5 uur rijden door het zand, wat struikjes en bomen kwamen we aan op een grote zandduin. Hier hebben we naar de zonsondergang gekeken, en de kamelenmannen waren bezig ons avondeten voor te bereiden. Lekker gegeten: aardappels,rijst,en chapatti (brood)rondom een kampvuurtje. Na wat liedjes zingen voor de kameelmannen (o.a. Brabant van Guus Meeuwis haha) en een rum cola toch maar in onze "bedjes" gekropen.(een hoop lakens en onze lakenzak!) Want het is erg koud in de woestijn snachts! Ik had een tshirt, trui, vest, jas met muts en sjaal om, en had het nog koud!! Maar de sterren maakte een hoop goed!! Waaaaauuw dat is echt heeeeel gaaf!!
2 vallende sterren gezien, dus maar hopen dat mijn wensen uit gaan komen ;)

9-12-07
Om 7.00 uur werd ik wakker na een redelijke nacht slapen. Mooi hoor, zonsopgang vanuit je bedje!! Na een klein ontbijtje van brood weer op de kameel voor de terugtocht. In gallop (gaat best hard!) terug naar ons resort aan de rand van de woestijn om ons klaar te maken voor: Jaisalmer

Jaisalmer is een grote woestijnstad in de Thar woestijn. Het wordt ook wel The Golden City genoemt, omdat alles gemaakt is van gele zandstenen. De stad doet me een beetje denken aan de omgeving die geschetst wordt in het boek: De vliegeraar! Overal zie je kinderen met zelfgemaakte vliegers, vliegeren...
Niet zo gek, als je je bedenkt dat het ook maar 110 km van Pakistan afligt.
Vandaag een mooie wandeling gemaakt door het oude fort van Jaisalmer, dat ligt op een grote berg. Vanaf daar kijk je uit op de stad, onder je. 4000 mensen wonen nog in dit fort, en het is een wirwar van straatjes,winkeltjes en mooie huizen. Na nog een Haveli bezocht te hebben, nog een kleine wandeling over de lokale bazaar. Ook hier weer veel open riolen, stinken en nauwe steegjes.
Daarna nog de zonsondergang gezien, wat mooi is op de zandgele kleur van het fort,en toen lekker eten en slapen.!

10-12-07
Vandaag een tocht van ongeveer 6 uur, van Jaisalmer naar Jodhpur.
En daar zijn we nu, in een internet cafe!
Morgen gaan we een city tour maken! Ben erg benieuwd, want het is hier weeeer mega druk!!

Zooo dit was het wel weer voor vandaag, hoop dat het niet Te lang is geworden, maar we hebben ook zo veel te vertellen!!

Heeel erg bedankt voor de leuke reacties allemaal!! :)
Alle foto`s kun je zien op:
arno-erna.frotmail.nl

Het lukt me helaas niet goed om hier veel foto`s op te zetten, maar zo hebben jullie toch een indruk!!

Ps:

koperwiek 4: Hoe was de sinterklaasmiddag, en hoe is het met iedereen!? Leuk jullie reacties!!
En Mam: Heb je het leuk gehad in Milaan met Marian? Zo te lezen wel!

xxxx Karlijn

• 10 December 2007 - 16:09

Stefan:

Heee Klijntje!

Weer een indrukwekkend verhaaltje hoor! Maakt behoorlijk wat mee zo te lezen, erg mooi! :) Je raakt zo te zien ook niet uit verteld!

Tot je volgende verhaaltje! En spreek je nu ook op MSN toevallig, dus heb niet meer te melden ;)

Doeeg xxx

• 10 December 2007 - 16:12

MAMA:

zo blijven we tenminste op de hoogte.Je tikt een mooi verhaal neer en maakt het nog wat levendiger door me af en toe op dingen te wijzen zoals dat vliegeren. Leuk hoor maakt dingen goed duidelijk. Nu laat ik papa even tYpen want hij zit al te wachten.Trouwens als je de "droomman"van de kaart van Nelly meebrengt zoek ik alvast een appartementje voor je want zoiets wil ik hier niet tussen de lakens vinden!!!!!!!!!!!!!!Nog veel plezier kus mama

• 10 December 2007 - 16:21

Aniek:

Hoi jullie 3,
    allereerst bedankt voor het smsje en vandaag al de kaart ontvangen. Wat maken jullie veel mee zeg. Ik denk dat ik 16 januari maar moet hopen op een file of om moet rijden want volgens mij raken jullie niet uitverteld. Geweldig om te lezen pak vanavond de atlas om te kijken waar alles is. Veel plezier en geniet en tot een volgend verhaal.
    Ga nu naar de site van arno en erna voor de foto's. Groetjes Aniek

• 10 December 2007 - 16:21

Frank:

Hoi Kaat.

Wat een belevenis. Je kunt zo aan de slag als schrijfster, een gave die ik nog niet van je ontdekt had.
    Je bent nu in Jodhpur, een stad met 900.000 inwoners. Ook wel de blauwe stad genoemd.
    Schijnt mooi af te steken t.o.v. de woestijngrond op de achtergrond.
    De huizen zijn schijnbaar blauw gemaakt omdat dit de muggen afschrikt.
    Je ziet ook ik lees me helemaal in over de streek waar je nu verblijft.
    Ga nu de foto's kijken bij Erna en Arno op de site.
    Geniet ervan en pas goed op jezelf.

Frank

• 10 December 2007 - 16:44

Carlo:

Hey Karlijn!

Wat een mooi verhaal weer. Je maakt idd echt vanalles mee, niet te geloven. Hoop dat je verdere reis ook zo voorspoedig verloopt. En dat we dan ook weer mogen genieten van de verhalen.

Groetjes X Carlo

• 10 December 2007 - 16:50

Yvon:

Hee Klijntje,

Zo te horen vermaak je je daar prima! :)
    Erg leuk om te horen!
    Gaat vast helemaal goedkomen..
    Geniet ervan!!
    xxx

• 10 December 2007 - 17:05

Stefan:

Mooie foto's trouwens ook bij Erna en Arno op de site!
    Kaartje is op de Kijkakkers ook aangkomen vandaag! :)

Doeeg xx

• 10 December 2007 - 17:07

Sofie:

Hee zusje,
    Ik heb je net gesproken op MSN, maar wat een indrukwekkend verhaal weer. Vooral dat stukje van de ratten, had ik dus NEVER nooit gedaan, hihihi;)Het moet vast helemaal te gek zijn als ik dit zo lees, en ben stiekem ook wel een beetje jaloers. (Ofja slapen in de woestijn, een bezoek aan een rattentempel..;)) Maar t zijn allemaal ervaringen!
    Ik spreek je snel weer
    Dikke kus
    Sofie

• 10 December 2007 - 17:35

Nelleke:

lees met veel plezier je berichten. In wat voor wereld ben jij beland? veel plezier verder en geniet!!!

groeten Nelleke

• 10 December 2007 - 18:07

Evelyne:

Niet slecht Karlijn! ;)
    Maar goed dat jij daar bent & niet ik, want ik ben niet zo'n held. Maar goed, zo maak je nog eens wat mee.
    Lekkere vent trouwens, precies wat ik voor je in gedachten had haha...
    Have fun & enjoy!
    groetjes

• 10 December 2007 - 19:51

Ruben:

Hee katie,

Wat een mooie verhaaltjes die je schrijft, zal allemaal wel ongelofelijk zijn wat je daar allemaal mee maakt!!! Respect voor Arno, dat hij het nu al een week met je kan volhouden! ;) haha, moest ik er ff bijzetten!!

Geniet ervan en tot je volgende berichtje!

Ciaodoe! xx Ruben

• 10 December 2007 - 22:57

Chantal:

Klinkt echt allemaal super Klijn!! kei leuke verhalen en je maakt wel heel veel mee zo te lezen! Hoop dat alles zo goed blijft gaan..

• 10 December 2007 - 23:02

Chantal:

Foto´s en de verhalen geven echt een super beeld van hoe het daar is, echt leuk!
    Baahhhhh die ratten.. ieks!

• 11 December 2007 - 08:14

Dinja:

Hej Karlijn,
    wat een gaaf verhaal zeg! En wat een dingen maak jij mee...echt leuk hoor!
    Geniet er goed van!
    Groetjes, Dinja

• 11 December 2007 - 10:10

Lieke Van Griensven:

Hoi Karlijn,

Je kent me niet..ik jou eigenlijk ook niet echt maar ben via jullie pap zijn reactie op mijn site..op jouw site gekomen.. Snap je het nog?? ;-)

Ik korfbal bij de Korfrakkers en zit op dit moment voor stage in Portugal..

Heb je verhalen gelezen..en het komt wel overeen met de verhalen van een vriendin van mij..is ook een tijd in Inda rond wezen trekken..
    Vind het knap dat je tussen al die viezigheid kan rondtrekken.. Ik houd het wel bij Portugal..

Nou, nog een hele fijne tijd daar en geniet ervan!!

liefs, Lieke

• 11 December 2007 - 14:18

Simone :

Lieverd!!
    Wat maak jij toch veel mee zeg haha!! Super cool! En wat leuk van je kaartje heb hem vandaag binnen gekregen:) Lief zeg!

Geniet er nog van!
    Dikke kus

• 11 December 2007 - 16:51

Pim:

He Lijn en de rest van de fam.,
    Tjonge tjonge zeg jullie maken echt wat mee. Ik dacht jullie gaan even gezellig op je gemak een stukje India kijken? Maar het lijkt wel of jullie de halve wereld aan t overreizen zijn? Erg leuk om te lezen dat jullie t zo goed maken. Foto's zijn ook erg top op de site van Erna en Arno.
    Take care Lijn, geniet ervan en tot snel....
    xPim

• 11 December 2007 - 18:47

M Ieke:

Lieffie!!

Wat gaaf weer allemaal!

Hier alles goed!!
    Ik ga nu je foto's kijken!!

Bedankt voor je kaartje!!

xxxxxx

• 12 December 2007 - 10:43

Jaap:

COOL!
    Kijken of ik je ergens kan ontdekken op de foto's...

• 12 December 2007 - 13:10

Mijntje:

HEEEEEY!!!

Echt gaaf!! Als dat kameel rijden al zo goed gaat moet paardrijden ook niet zo'n probleem zijn ;)
    Indrukwekkend hoor wat je allemaal beschrijft!
    Ik ga pas per sept studeren, hoor ik gister van de beek, ja ja gegarandeerd :)
    Ga nu eerst een half jaar gewoon als vp werken. Heleboel veranderingen voor de boeg dus! Veel plezier nog met alles!!
    Dikke kus mijntje

• 12 December 2007 - 13:47

Harrie Uit Erp:

KALIJN
    Ik zie jullie zitten niet stil, en genieten van het mooie land en de cultuur.Het maakt wel indruk wat jullie allemaal beleven daar, en je verwoordt het ook nog mooi in je verhalen.
    geniet er maar van.
    groetjes, Maria en Harrie

• 13 December 2007 - 09:34

Dianne En Jos:

Hoi Karlijn,Er en Ar

Geweldig die verhalen!!!
    Wij smullen ervan ,en geven alles weer door aan Opa en Oma. Vanavond komen ze hier de foto,s kijken.
    Van ons allemaal heeeel veul groetjes en kusjesxxxxx

• 13 December 2007 - 10:08

Kelly:

Hay Karlijn,

Mooie verhalen!! kan me niet voorstellen dat je daar echt rondloopt!! Super gewoon!! Op de afdeling gaat alles prima en met iedereen gaat het goed! De sinterklaas viering was gezellig, ze genieten nog van de kado'tjes.

Veel plezier nog en blijf schrijven!!

Groetjes xxxKelly

• 13 December 2007 - 10:41

Mieke:

Gatver, die ratten!!

Vanavond hebben we wedstrijd, denk je aan ons??!!! hihi

Dikke knuffel!

• 13 December 2007 - 11:19

Bertie:

Hey schat!!!
    Wat een verhaal weer geweldig!! Je maakt behoorlijk wat mee. De kaart is trouwens wel aangekomen. Nog heel veel plezier en we horen het wel weer!!
    dikke kus

• 13 December 2007 - 17:30

Bert Kool:

Hallo Karlijn, je schrijft zodat het een beetje lijkt alsof ik er zelf bij ben. Ja,reizen is de mooiste hobby die je kunt hebben. Geniet ervan en neem je zelf voor om in je leven veel van de wereld te zien.
    Gr Bert

• 13 December 2007 - 19:05

Fleur:

hey meissie

Wat leuk allemaal wat je mee maakt.
    Dank je wel voor je kaartje erg leuk!

Hoop dat je nog een leuke tijd tegrmoet gaat daar en ik blijf je verhaaltjes wel lezen hoor.

dikke kus fleur

• 13 December 2007 - 19:55

Paul, Renie En Kids:

Kei leuk verhaal hoor, al vind ik het toch een viezigheid daar.
    Op dit moment schijnen jullie wel in een heel ander en mooi stukje India te zitten ( volgens het smsje van Erna). We zijn erg benieuwd naar die foto's straks.Ook erg fijn dat jullie zo'n goede chauffeur hebben , dat scheelt ook een hele tijd zoeken naar goede hotels en mooie plekjes.
    Geniet er maar flink van !!!!!!!
    Doeiiii

• 13 December 2007 - 23:56

Ruben:

Hee katie!! Kreeg gister je smsje, maar twas weer eens hardstikke druk in de ArenA, dus heb ik er niet meer echt aan gedacht... Leuk om al die mooie verhalen te lezen!!! Geniet ervan en tot het volgende berichtje!!

Ciaodoe!!! xx Ruben, groeten aan de rest!